ГОДИШНИ НАГРАДИ 2020

Награди 2020

Министерството на туризма отличи представителите на бизнеса, общини и медии в Годишните награди в туризма – 2020. Това е петото издание на конкурса, който за това време се  утвърди като признание за прилаганите добри практики и усилена работа за туризма през последните 12 месеца.

Именно в тази толкова предизвикателна и изпълнена с премеждия година е важно да бъдат показани добрите примери в сектора и да бъде оценен постиженията в бранша, който въпреки всички трудности продължава да работи, коментира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя благодари на заетите в сектора, като подчерта, че с труда и старанието, които положиха през 2020 година представителите на бизнеса доказаха, че това не е просто икономически отрасъл, начин на препитание, но и кауза. Те вложиха последователни усилия за прилагане на всички мерки и работа в условия на световна пандемия, за запазване на живота и здравето на туристите, за предоставяне на висококачествена услуга и за преодоляване на последиците от Ковид-19, посочи министърът. И подчерта, че точно затова днес имаме възможност да отличим най-добрите примери в петите Годишни награди в туризма.

Тазгодишното издание на конкурса се проведе по нови правила, които са съобразени с всички промени в работата на отрасъла, наложени от разпространението на COVID-19. Надпреварата се организира в 11 категории, от които 4 професионални, 5 художествени и 1 специално предназначена за българските общини. Традиционно се запази само състезанието за голямата награда, която е в категория „Изборът на българите“ и бе определена сред всички туристически обекти, включени  в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

Интерес към призовете имаше, дори в кризисната 2020 година, като близо 50 кандидата подадоха заявка за участие за 10-те категории. Близо 33 хил. гласа бяха подадени по време на онлайн вота, който определи носителите в надпреварата. Най-голям интерес се отчита към голямата награда, която е избрана от над 11 хил. потребители.

Професионални категории:

  • В петите годишни награди победител в категория „ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ/ОБЕКТ“ е  Исторически парк, с. Неофит Рилски, Варна.
  • Отличието за „СПЕЦИАЛИЗИРАН ТУРИЗЪМ“ отива при  обект AQUAHOUSE Thermal & Beach.
  • В категория „ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ“ приза печели Туристическа дестинация Шумен – земята на първите.
  • Първо място за „ИНОВАЦИЯ“ потребителите отредиха на Исторически парк, Варна.

Вотът определи Община Сандански за носител на наградата в категория „ТУРИСТИЧЕСКА ОБЩИНА – СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА 2020“.

Художествени категории:

  • Победител в категория „ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛ НА ТЕМА ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2020 Г. В ОНЛАЙН МЕДИЯ“ е „Поморие- черното и бяло злато на България“, Телевизия MU-Vi TV, автор Магдалена Тодорова.
  • Наградата за „ПУБЛИКАЦИЯ НА ТЕМА ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2020 Г. В ИНТЕРНЕТ БЛОГ“ отива при Роси Димитрова, за материала „Забележителностите около нашата морска столица – Варна“- tripswithrosie.com.
  • Отличието в категория „ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛ НА ТЕМА ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2020 Г. В ТЕЛЕВИЗИЯ“ е за документалния филм „Пирин- бялото предизвикателство“- TVT, с Георги Крумов.
  • Призът за „ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛ НА ТЕМА ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2020 Г. В ПЕЧАТНА МЕДИЯ“ е за „Порталът на Северозапада“, в. Сега на Начо Халачев.

Изборът на българите

Специална награда в категория „ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРИТЕ“ в тазгодишното издание на конкурса отива при „Исторически парк“, с. Неофит Рилски, Варна.

Победителите в Годишните награди в туризма- 2020 ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазена марка на конкурса – българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията. Предвид въведените ограничения за организиране на събития, с цел намаляване на струпването на много хора в затворени пространства церемония по връчване на призовете не се предвижда. Победителите ще бъдат поканени индивидуално, за да получат отличията си.