Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма

На официална церемония в Централния военен клуб Министерство на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министри, кметове, ръководители на държавни предприятия и агенции, депутати, представители на бизнеса, на неправителствения сектор и медии участваха в церемонията по награждаване на победителите. Целта на инициативата, организирана от Министерство на туризма, е да бъдат откроени и поощрени всички участници в туристическия сектор, които полагат усилия за неговото устойчиво развитие. Тази година участниците се бориха в 16 категории. По време на церемонията стана ясно, че на интернет платформата www.tourismawards.bg за 16-те категории са гласували над 100 хиляди души. Кандидати са преминали през прецизен подбор.

В началото на церемонията министърът на туризма Николина Ангелковазаяви, че ръстът в туризма е 8% в сравнение с миналата година. „Изключително ви благодаря, че сте с нас отново тази вечер на вторите годишни награди в туризма. Много бих искала да насърча тези, които не го направиха, да го направят следващата година, защото годишните награди показват не само избраното събитие или дестинация, но подкрепят труда на всяка една община, представител в бизнеса, така че да представим България като целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова и подчерта, че можем да развиваме всичко. По думите й е важно, че с обединени усилия можем да представим страната като едно бижу, богатство. Бих искала да благодаря на целия екип на Министерството на туризма, които неуморно работиха, за да може това събитие да се случи. Бих искала да благодаря и на всеки един от кандидатите, защото надпреварата беше оспорвана и близо над 100 000 души са гласували. Поздравявам и победителите, а и тези, които участваха. Всеки един от вас заслужава тази награда“, каза още Николина Ангелкова.

Председателят на НС Цвета Караянчева инициативата на Министерство на туризма да превърне България в целогодишна дестинация. „Имаме прекрасен климат и културно-историческо наследство. Нашата България е прекрасна страна, която се развива чисто туристически, благодарение и на правителството, което издигна туризма в национална кауза, Министерство на туризма, бизнеса и общините“, заяви Караянчева. „Следващите 6 месеца ще председателстваме Съвета на ЕС, това е още една възможност да покажем България по-най-добрия начин. Пожелавам на министър Николина Ангелкова със същото желание и упоритост да продължи да работи и да стане България разпознаваема навсякъде по света“, каза още тя.

Караянчева връчи отличието в категория „Изборът на Българите“. Първо място зае „Музей-крепост „Баба Вида“, гр. Видин“. Наградата прие кметът на Видин Огнян Цеков.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че за столицата 2017 г. е била успешна в сферата на туризма – 1,1 млн. са туристите за първите 10 месеца. Фандъкова връчи наградата в Категория „Иновация“ 2017 г. на Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД. „За мен е голяма чест да връча награда точно в тази категория и то на един софиянец който е създал толкова атрактивен веломаршрут. За София тази година беше успешна в сферата на туризма“, заяви тя.

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград прие наградата в Годишните награди на туризма в категория „Туристическо събитие 2017“ – Франкофонския фестивал Francofolies. Blagoevgrad „Francofolies. Blagoevgrad беше включен в 100-те франкофонски събития, което беше огромна реклама за България. За мен е огромна чест да приема тази награда от името на кмета д-р Атанас Камбитов. Искам да ви благодаря за инициативата, защото ни мотивирате. Когато започнахме това приключение, въобще не сме си представяли, че Francofolies ще представя не само нашия град и но и държавата“, каза още тя. Шопова благодари на всеки един, който е дал своя глас за тях. Наградата в Категория „Туристическо събитие“ 2017г. бе връчена от министъра на спорта Красен Кралев. Той изказа огромно уважение към екипа на кмета Камбитов, който е успял да възпламени франкофонския фестивал след 20 години прекъсване.

Победителите в отделните категории са:

Категория „Иновация“ 2017 г. – Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД;
Категория „Туристическа атракция/обект“ – Бегликташ, община Приморско;
Категория „Духът на България“ – Празник на розата, община Стрелча;
Категория „Община на 2017 г. за планински туризъм“ – Банско;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в печатна медия“ – В Боженци затваряли с една врата две стаи – Наталия Малчева- standartnews.com;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в онлайн медия“ – Ханкрумският скален манастир – непознатата обител – Наталия Красимирова Йорданова- brat-bg.com;
Категория „Публикация на тема туризъм в България за 2017 г. в интернет блог“ – Долината на тракийските царе – Юлия Вукова – time2travel.bg;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в Радио“ – Дестинация Жеравна – хранилище на българския дух и традиции, туризъм в Котленско – Мариела Русева- Радио „Фокус“.
Категория „Община за 2017 за балнео и СПА туризъм“ – Община Минерални бани;
Категорията „Изборът на българите“ – Музей-крепост „Баба Вида“, гр. Видин;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в телевизия – Селото на авангарда! Как България влезе в окото на световните медии? – Нова Телевизия (Живко Константинов);
Категория „Туристическа дестинация“ 2017г. – Община Сандански;
Категория „Туристическо събитие“ 2017г. – „Франкофонския фестивал Francofolies.Blagoevgrad,“ община Благоевград;
Категория „Специализиран туризъм“ 2017г. – 5-звезден шахматен мач под небето, к. к. Албена;
Категория „Община на 2017 г. за морски туризъм” – Община Поморие ;
Категория „Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм” – Община Пловдив.