Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 г. в печатна медия

Резултати в: ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛ НА ТЕМА ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2021 Г. В ПЕЧАТНА МЕДИЯ

Класация

Материалът е публикуван в сп. „Кенгуру“ (бр. 171/ февруари 2021)

Прочетете повече от материала тук

Курортът с неограничените възможности

Албена cъчетава лукс и природа

Вкусна храна, минерална вода, спорт и развлечения на открито на едно място

Елена Иванова

Албена неслучайно може да се нарече курортът с неограничени възможности, защото съчетава в себе си приказна природа, луксозни хотели, вкусна храна и много други качествени услуги, които могат да отговорят на всеки вкус и претенции.

Неслучайно мястото е признато за едно от най-емблематичните по нашето Черноморие. Цените там са едни от най-приемливите на континента, особено за качеството и чистотата, които се предлагат.

Албена е ваканционно селище на Черно море, разположено в Североизточна България. Намира се в община Балчик, област Добрич. То е открито официално на 24 август 1969 година. В края на 2018 година Албена е избрана за Европейски курорт на спорта. Предлага се възможност за практикуване на повече от 40 спорта за хора от всички възрасти.

Причини
А ето и причините, заради които туристи от цял свят и от страната предпочитат курорта за летния си отдих. На първо място винаги ще бъде невероятната природа и устойчивата екополитика в курорта. Дива лонгозна гора, между дърветата лъкатуши река, която нежно прелива в безкрайното синьо море, докосвайки се до златистия мек пясък на белия плаж.

Финият и златист пясъчен плаж се снижава плавно в морето, което почти през целия сезон остава спокойно като езеро. Плажната ивица е 3,5 км дълга и до 200 м широка на места, което позволява и страхотното отстояние от до 7 метра между чадърите и спокойствие за туристите.

А непосредствено до хотелите е и природен резерват „Балтата“ с дивите си лонгозни гори и възможност за орнитоложки експедиции и наблюдение на редки защитени видове, р. Батовска, криволичеща из резервата и вливаща се в морето. А в хотелите и навсякъде из ваканционното селище има минерална вода както във всички басейни, така и от всяко кранче на помещенията за настаняване, защото в Албена има множество извори.

Транспорт и храна
За устойчивата екополитика гарантира ограничен автомобилен трафик в курорта – безплатни електрически автобуси и уникален открит ескалатор, като по този начин биват ограничени вредните емисии. Използва се възобновяема енергия, чрез слънчеви панели и чрез управление на отпадъците чрез инсталация за производство на биогаз от органични отпадъци, която създава чиста зелена енергия и торове с високо качество. И не на последно място има собствено екопроизводство.

Каква по-хубава причина от добрата кухня, за да се превърне една дестинация в любима, защото Албена разполага със собствено производство на свежи и здравословни плодове и зеленчуци, 100% пчелен мед от собствен пчелин, охлюви от фермата на Форест бийч в Приморско, телешко месо от породата Абърдийн Ангъс и Галовей, контролирано отглеждани във фермата, собственост на Албена. Български млека и сирена, произведени от реномирани производители от региона на Добруджа. Хляб и хлебни продукти, приготвени специално за Албена.

Разнообразие
Благодарение на наличието на собствено производство, както и ползването на продукти от реномирани ферми хотелите могат да предложат на гостите си 7-дневни разнообразни менюта, които включват закуска, обяд и вечеря от автентични ястия от българската национална и регионална кухня, както и популярни международни ястия. А също така и разнообразен асортимент от морска храна и продукти във всички ресторанти. Веган, безглутенови и антиалергични кулинарни предложения са напълно подсигурени за всеки вкус с предварителна заявка. Професионален екип от най-добрите главни готвачи пък са ангажирани да предлагат две тематични вечери на седмица и тематични бюфети в all inclusive ресторантите.

Гостите в курорта пък стартират деня си със сок от прясно изцедена ябълка, череша или круша, произведен от плодовите градини на Албена.
За първи път в баровете на Албена и в all Inclusive обектите се предлага собствено производство българска ракия от градините на Албена. Туристите могат да се насладят на вкуса на гроздова, черешова и сливова с гарантирано високо качество, с мек вкус и невероятен аромат.

Любителите на божествения еликсир пък могат да опитат бяло вино “Геранея”, собствено производство, от лозовите масиви на Албена.

Забавления
За най-малките и любими гости на Албена, но и за големите има безброй водни забавления в аквапарк „Аквамания“, който е в топ 8 в Европа в класацията на Tripadvisor, включен в цената на настаняване в определени хотели. Множество водни атракции, разделени в групи за бебета, деца, младежи и възрастни, детски атракции, детски басейн и миниклубове за игра има във всички хотели. Провеждат се и най-различни детски партита, вечерна програма за деца, разнообразна спортна и анимационна програма. Свободни зони за разходка, без наличие на автомобилен трафик, за да играят децата ви, без да се притеснявате.

Една от добрите причини, заради която си струва да посетите курорта, е огромната възможност за спорт както за забавление, така и с професионални цели. Албена разполага с общо 22 тенис корта, плажни спортове – от волейбол до голф, конна езда, 5 футболни стадиона, спортна зала, както и множество водни тренировки, йога, хокей на трева, петанк и много други.

Спорт и здраве

Комплексът разполага вече и с нови спортни училища, като фокусът е насочен към най-малките. Професионални треньори са на разположение в спортните училища за всяка възрастова категория. Индивидуални и групови тренировки има в училището по плуване за деца, по футбол за начинаещи и напреднали и по плажен волейбол за деца и възрастни с професионални треньори от Германия. Насладете се и на плажните партита в Албена, както и на националните и международни танцови и тематични вечери като Българска вечер, Балканска вечер в ресторанти на открито и други.

В курорта има много възможности за медицински, спа и Wellness туризъм, възползвайки се от богатството на природните дадености. Медицинските услуги се предлагат в център от най-високо ниво, лицензиран от Министерството на здравеопазването и ЕСПА. Предлагат се програми в направления балнео- и водолечение, кинезитерапия, калолечение, електролечение, фитотерапия, масажи, кислородна капсула. Основен акцент в програмите ни е холистичният подход и съчетаването на природните фактори, с които разполага курортът, като минерална вода от собствен източник, кал, пчелен мед и продукти, билки, чист въздух, морски климат и вода и конвенционална медицина.

Резерватът „Балтата“, част от COVID програмите в комплекса
Проектът за възстановяване и опазване на природното местообитание Поддържан резерват „Балтата“ завърши тази година. Резерватът представлява най-северната европейска заливна гора. Разположен е в землището на село Кранево и обхваща най-долното течение на река Батова. Проектът, продължил почти три години, е финансиран от Оперативната програма „Околна среда“ и възлиза на над 870 000 лв. Основна цел на проекта е била да се запазят дървесните видове на уникалното зелено местообитание, което се намира близо до курортен комплекс Албена. Възстановяването и опазването на природното местообитание Поддържан резерват „Балтата“ е от значение и за туризма на Албена, тъй като гостите на курорта могат едновременно да се насладят както на дългата пясъчна ивица и морето, така и на горите, заяви изпълнителният директор на „Албена Тур“ Красимира Стоянова. По думите й поддържането на резервата е първа стъпка в зелената им мисия за устойчиво развитие. Този парк е една от най-красивите гори в региона и невероятно място не само за разходка, но и извор на знание и практически опит дори за учениците, които живеят в региона. Поддържан резерват „Балтата“ е и част от програмата на Албена за възстановяване на хора, преминали през коронавирусната инфекция.

Специализираната програма за рехабилитация след COVID-19 е разработена от екип от професионалисти начело с проф. д-р Кисьова, отличена с почетния знак на пулмологичната общност, дългогодишен ръководител на Катедрата по белодробни болести към МУ-Варна, специалист по вътрешни болести, белодробни болести и клинична алергология, съвместно с д-р Румяна Малчева, която също е водещ пулмолог, д-р Огнян Софтов и проф. д-р Енчо Калчев.
Предлага се и патентована програма за отслабване и възстановяване на физическия баланс на организма, комплексни програми за лечение срещу артроревматични заболявания, заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, някои кожни заболявания като псориазис и много уелнес програми.

Разказът е за пътуване в планината на Орфей с разглеждане на тракийско светилище и тракийска гробница, долмен, римска вила, средновековна крепост.

Прочетете повече от материала тук

Може да изпратите мейл на info@tourismawards.bg, ако имате въпроси относно нашата кампания.