Туристическа дестинация

Гласуването приключи.

Гласувайте за Туристическа дестинация за 2022 г.

  • Община Ардино (31%, 1 412 Гласове)
  • Бургас – Фестивална дестинация №1 (20%, 909 Гласове)
  • Община Казанлък (15%, 657 Гласове)
  • Созопол, град на загадки и вампири (13%, 569 Гласове)
  • Община Русе - ОП Русе арт (10%, 427 Гласове)
  • Туристически Район Тракия (5%, 203 Гласове)
  • Община Сливен (4%, 158 Гласове)
  • Община Чирпан (3%, 151 Гласове)

Общо гласували: 4 486

Зареждане ... Зареждане ...

Община Ардино

Туристическа дестинация – Ардино се утвърди през последните години с привлекателни туристически маршрути и изградена инфраструктура и включва следните обекти:
– „Дяволския мост“ на р. Арда – недвижима културна ценност и национално значение;
– Тракийското скално светилище „Орлови скали“ – недвижима културна ценност с национално значение;
– „Късноантична и средновековна крепост“ при устието на р. Боровица, землището на с. Дойранци, община Ардино, област Кърджали с национално значение;
– Екопътеката, която свързва село Дядовци с Дяволския мост на река Арда, е новата атракция в Община Ардино. Тя е част от древен път на кервани от Беломорието за Горнотракийската низина. На много места са запазени калдъръмите, укрепващите каменни зидове в северната част на Дяволския мост, където се намират и високите скали „Чимен кая“ и „Картал кая“, откъдето има невероятен панорамен изглед към пролома на р. Арда, село Латинка, връх „Карабурун“ и село Ахрянско. 
– „Курортен туристически комплекс „Белите брези“ – гр. Ардино. Обявен в списъка на климатичните курорти от местно значение;
– Общински музей – гр. Ардино;
– Културни празници – Дните на Ардино с мотото „Ръка за ръка за Ардино“. Организират и се провеждат от 2021 година в съчетание с Фестивал на чистите храни от Родопите, концертни програми на любителски, художествени състави и известни български поп-фолк изпълнители, спортни състезания в продължение на 1 седмица. (Общината внесе предложение до Министерството на туризма за включване на тази проява в Националния регистър на туристическите фестивали и събития).
През 2021 година броя на туристите посетили дестинация Ардино е 24 500 души, а към 31.10.2022 г. техния брой е 18 000.

Община Сливен

Дестинация Регион Сливен – сливане на природа и култура, минало и бъдеще. Регион Сливен – кръстопът на традиции, култури и епохи. Съвременният Сливен обединява функциите на стопански и духовен център с тези на областен и общински административен център.

Туристически Район Тракия

Повече от 8 хилядолетия през Тракия минават най-важните търговски и военни пътища, свързващи Европа с Азия и Северна Африка. Туристически район Тракия е идеално място за културен, винен туризъм, еко и спа, бизнес туризъм, градскии шопинг туризъм, здравен, приключенски и екотуризъм.

Община Чирпан

Община Чирпан предлага възможности за различни видове туризъм- културно-исторически, поклоннически, винен, селски, събитиен и приключенски. Значими забележителности са Къща-музей Яворов, Палеонтологичен музей „Гема-свят“, Манастир „Св. Атанасий Велики „, Галерия Н.Манев и Исторически музей Чирпан. Туристическата реклама е основно насочена към провеждането на международни прояви, из между които Международният фестивал на лавандулата е знаков и цели налагането на общината като лавандулова столица.

Бургас – Фестивална дестинация №1

Бургас продължава да се утвърждава като водеща фестивална дестинация и през 2022 г. Началото на фестивалното лято бе с новия тридневен Stereo Festival. За втора година се проведе и Solar Fest.

Община Казанлък

Казанлък – географският център на България и столица на Долината на розите и тракийските царе. Хармония от древна култура, история, традиции и съвременност! Емблема на България пред света е маслодайната роза, която от векове се отглежда в Казанлъшката долина.

Община Русе – ОП Русе арт

Русе – Град на свободния дух и най-близко разположената част от България до Букурещ и пазар Румъния. В съседство с общината се намира и обект попадащ под егидата на ЮНЕСКО, а именно Ивановските скални църкви. На територията на общината се намира и единственият действащ скален манастир „Свети Димитър Басарбовски“.

Созопол, град на загадки и вампири

Ако има едно емблематично място на българското Черноморие, на което далечното минало среща модерното настояще, вперило поглед към морската шир, то това е Созопол. Град на загадки и вампири. Пирати, вампири и светци разкриват древните тайни на града. Разположен там където Странджа докосва морето.