Туристическа община

Гласуването приключи.

Гласувайте за Туристическа община за 2022 г.

 • Община Ветрино (38%, 4 648 Гласове)
 • Община Ловеч (26%, 3 218 Гласове)
 • Община Трявна (7%, 890 Гласове)
 • Община Варна (6%, 735 Гласове)
 • Община Бургас (6%, 717 Гласове)
 • Община Поморие (4%, 517 Гласове)
 • Община Русе (3%, 420 Гласове)
 • Община Банско (3%, 389 Гласове)
 • Община Минерални бани (2%, 248 Гласове)
 • Община Чавдар (2%, 211 Гласове)
 • Община Сливен (2%, 203 Гласове)
 • Община Чирпан (1%, 135 Гласове)

Общо гласували: 12 331

Зареждане ... Зареждане ...

Община Банско

Банско е една магическа симбиоза на история, традиции, култура. Тук посетителят открива – старинна архитектура, героична история, автентичен фолклор, вековна култура, съхранени традиции и обичаи, специфична кухня, невероятен хумор.

Музеен комплекс- Банско включва следните музеи: къща-музей ,,Никола Вапцаров“, къща-музей ,,Неофит Рилски, музей ,,Велянова къща“, Постоянна изложба на Банската иконописна школа, Духовно-исторически център ,,Паисий Хилендарски“, Историко-етнографски комплекс ,,Радонова къща“, Историко-етнографска експозиция-Добринище.

Банско е десеткратен носител на приза за най-добър зимен курорт в България от Академията на световните ски награди.

Всеки уикенд, от началото на юни до края на септември, гостите на община Банско могат да се насладят на разнообразие от най-високо ниво на събития, концерти, фестивали и демонстрации на съхранените бански традиции.

В община Банско се провеждат Банско Джаз Фестивал, ,,Пирински Рок вечери“, ,,Банско Филм Фест“ – Международен фестивал на планинарското и екстремно кино“, ,,Банско Опера Фест“, Фолклорен фестивал, ,,Лятна киномания под звездите“,  Балетен фестивал, Международен фестивал на изкуствата- „Утринна звезда”, ,,Банско Номад Фест“, Традиционен кукерски празник, Кулинарен празник „Уникално Банско”, Културни вечери „Традиции и изкуство”, фестивал „Добринишко лято”, „Пирин Рън”- състезание по планинско бягане и колоездене, планински маратон „Пирин Ултра”, ,,Три планини Хард Ендуро Банско“- мотоциклетно състезание, „Булвеспа” – 2022 г. – събор на любителите на класическия италиански скутер „Веспа”, изложение – Парад на ретроавтомобили и др.

Община Чирпан

Община Чирпан през 2022 г. бе домакин на три значими международни събития с туристическа насоченост.

През м. юни Община Чирпан организира Международен Туристическо-икономически форум в Мидалидаре естейт, с. Могилово с участието на български и чуждестранни браншови организации и специалисти, университети, общини. Присъстваха представители и посланици на Сърбия, Турция, Италия, Беларус, Франция, Виетнам, Израел и Индия.

Форумът беше последван от Международния фестивал на лавандулата, който се проведе в три дни в Чирпан, с. Средно градище и с. Спасово, където хиляди гости се радваха на тематичните прояви.
През юли се проведе ‘Мидалидаре рок в долината на виното“ в с. Могилово, с участието на световни рок икони и над 30 000-на публика.

Община Варна

Варна предлага отлични възможности за туризъм. Уникалното съчетание на природни ресурси – 32 км. морска брегова линия, златни плажове, лонгозни гори, повече от 20 минерални извора, с богато културно-историческо наследство и традиции, богат културен календар дава възможности за почивка и развлечения, за развитие на съвременни форми на туризъм. Варна е пазител на най-старото злато в света, а Варненското съкровище – културния посланик на България по света, през 2022 г. има своя 50 годишен юбилей и в тази връзка община Варна реализира мащабна програма със събития през цялата година.

Настоящето и бъдещето за туризма е в дигитализацията и община Варна насочва усилията си за по-активно използване на технологиите в развитието на града за утвърждаването на Варна като значима, съвременна туристическа дестинация.

Община Бургас

Община Бургас винаги търси разнообразието в развитието на туристическия продукт и услуга. Утвърдила се като любима дестинация за български и чуждестранни туристи община Бургас продължава да удължава успешно туристическия сезон с откриването тази година и на новия център към КТ „Акве калиде“. Той предоставя на посетителите уникална разходка назад в историята в комбинация с модерен спа център с минерален басейн. Обекти като културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, остров Света Анастасия, туристически комплекс „Акве калиде“, както и атрактивни места като Морската градина, Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм „Вая“, авиомузей Бургас, Зоопарк Бургас и много други носят усещане за пълноценна и разнообразна почивка.

Община Минерални бани, Хасково

Община Минерални бани се намира в Южна България, на 18 км от областния град Хасково.
Минералната вода е най-ценното природно богатство на района.

През последните години курортното селище коренно промени своята визия и се превърна в привлекателна туристическа дестинация за балнеоложки, еко и културен туризъм.
През 2022 г община Минерални бани реализира проект по трансгранично сътрудничество „Минерални пътеки: Ваканция и природа за миг /MINERAL PATHS”.

Общата цел на проекта „MINERAL PATHS” e опазването, защитата, популяризирането и развитието на природното наследство на минералните извори, като средство за насърчаване развитието на туризма и повишаване на конкурентността в трансграничния регион.

Община Сливен

„Сливен – изживей историята, почувствай природата“ Визията за развитие на интегриран туристически продукт, която следва и залага през последните седем години Община Сливен е: „Община Сливен – успешна туристическа дестинация, съхраняваща българската история, култура и природа, предлагаща на своите гости разнообразни възможности за обогатяване на познанията, спорт и почивка.“ Ярък добър пример за атрактивен туристически обект на територията на Община Сливен е Късноантична и средновековна крепост „Туида”. Други важни туристически обекти са: Първа българска текстилна фабрика/Затворът/Държавна сукнена фабрика; Архитектурно исторически комплекс – родна къща на Хаджи Димитър, хан, кафене, продавници; Къща-музей Добри Чинтулов, Музеен комплекс “Сливенския бит”; Тракийска гробница при с. Калояново, Исторически място Кушбунар, Художествена галерия “Димитър Добрович”, РИМ „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен.

Община Чавдар

Сгушена сред планината се намира най-малката община в България – Чавдар. Въпреки малките си размери селото разполага с разнообразни обекти, които туристите могат да посетят и да вземат частица със себе си, която да остане един незабравим спомен.

Село Чавдар предлага общ туристически продукт 3 в 1 – вход, аудиогид и сувенир.
С него може да се пренесете от неолита – Археологически парк „Тополница“, през традициите и обичаите от миналото – Фолклорен център, до модерния свят на спорта – Спортно туристическа атракция „Въжеландия“.

Община Поморие

Поморие е модерен курорт с отлична локация и близост до всички видове транспортни връзки.
Морската вода в Поморийския залив е кристално чиста, а плажната ивица е покрита с фин пясък. Топлият морски климат, плодородните земи, обширните плажове, СПА центровете с уникалната лечебна лиманна кал и уютните семейни хотели гарантират перфектната почивка. Поморие се гордее с производството на едни от най-хубавите български вина, разнообразие от морска храна, водни атракции и добри хотели, които привличат ежегодно хиляди туристи.

В Поморие може да посетите Антична куполна гробница от II – III век пр. Хр. с единствената по рода си архитектура, както и единствения на Балканите Музей на солта, съхранил древната технология за производство на сол, чрез слънчево изпарение на морска вода.

Община Ловеч

Посетителят на дестинация община Ловеч може да се впусне в едно „забавно приключение на кръстопът“ между иновативното, историческото наследство, природата и съвремието.
В навечерието на отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски, Община Ловеч представя дигитална визуализация на Туристически маршрут „Старите къщи на Вароша разказват за Левски и неговите съратници и сподвижници в Ловеч“ – едно пътешествие в разказ по калдъръмените улички на стария град назад във времето.

Духовността витае в атмосферата над град Ловеч. „Няма друг град освен Ловеч, който да е вписан в сакралното пространство по този начин, по който го виждаме в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в града край Осъм.

Емблематични обекти за община Ловеч са Покрит мост, възрожденския квартал „Вароша“ с крепостта, както и самия храм.

Община Ветрино

Община Ветрино е най-бързо развиващата се община в България, която промотира културния и исторически туризъм чрез Исторически Парк, както и стимулира развитието на всяко отделно село в общината спрямо интересите на хората.

Община Ветрино и Исторически парк като двигател на региона и страната предлагат иновативни подходи в привличане и обслужване на посетители на територията на общината. Обектът служи и за повишаване образователната култура на младото поколение по отношение на историята. Екопроизводството на храни и екологично щадящи концепции спомагат за развитието на региона.

Община Русе

Община Русе е разположена в Североизточна България на високия десен бряг на река Дунав. Градът се намира в близост до основни туристически пазари и туристически коридори. В съседство с общината се намира и обект попадащ под егидата на ЮНЕСКО , а именно Ивановските скални църкви. В Община Русе е и единствения действащ скален манастир „Свети Димитър Басарбовски“. Обекти от културно-историческото наследство са Къща-музей „Баба Тонка“,Римска крепост „Сексагинта Приста“, Екомузей с аквариум и Пантеон на Възрожденците.

Община Русе организира и провежда много значими културни събития като: Международен музикален фестивал „Мартенски музикални дни“,Национална джаз среща, Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ „Фестивал на туристическите анимации“,Фестивал на пясъчни и ледени фигури,“Римски пазар в крепостта Сексагинта Приста“.

Община Трявна

Трявна – град, доказал се и утвърдил се като една от най-предпочитаните туристически дестинации от страната и чужбина със своето богато културно-историческо наследство.
Особен интерес представлява Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство, който включва осем музейни обекта.

Община Трявна разполага с дигитализиран и лесен достъп до информация относно туристически обекти и места за настаняване , които могат да бъдат открити на официален сайт – www.tryavna.bg.