Иновация

Гласуването приключи.

Гласувайте за Иновация за 2022 г.

 • TravelLine-Bulgaria RoomMix Innovation 2022 (44%, 1 503 Гласове)
 • Летен фестивал “Опера на върховете – Белоградчишки скали” (14%, 489 Гласове)
 • Демонстрационен и експозиционен център Акве калиде – община Бургас (14%, 479 Гласове)
 • Events Guide Bulgaria - Event Plus BG (11%, 376 Гласове)
 • Иновативният винен тур по пътят на пенливото вино – Мидалидаре (6%, 213 Гласове)
 • Свързващият круиз с реплика на римски кораб от IV в. „Danuvina Alacris - Асоциация на дунавските общини "Дунав" (6%, 207 Гласове)
 • „Един ден в Средновековния град“ - Крепост Туида – Сливен (5%, 164 Гласове)
 • Хотел Емпайър (Hotel Empire) (1%, 24 Гласове)

Общо гласували: 3 455

Зареждане ... Зареждане ...

„Един ден в Средновековния град“ – Крепост Туида – Сливен

Наред с всички събития и класически посещения в крепост Туида, обектът се отличава и с много иновативни подходи и програми, които имат за цел да се стигне до все по-широки публики. Една такава програма е „Един ден в Средновековния град“. Програмата е нова и образователна, с времетраене около 4 часа, включваща различни дейности – обиколка, беседи, средновековна кухня, занаяти, военно дело, устройство на града и забавления. Предлага се на туроператори и турагенти, организиращи ученически екскурзии, на училища в страната и бенефициенти, изпълняващи дейности по различни европейски и национални програми. Тя е подходяща, както за ученици, така и за студенти, а също така е една добра възможност за тиймбилдинг събития.

Уникалното в програмата е, че в рамките на няколко часа посетителите сами пресъздават ежедневието в средновековния град. Програмата започва с обиколка на обекта и беседа от екскурзовод. След приключване на обиколката всички участници се обличат в средновековни костюми и се разделят на групи. Всяка група представлява дадена прослойка от средновековното общество. На всяка група се раздават равен брой монети. Първата група са хазната и строителите на града, втората група организира занаятчийска работилница за изработка на плъст, третата отговаря за кухнята, четвъртата поема военното дело и охраната на града, а петата организира забавленията и социалния живот. Участниците имат определено време, в което трябва да усвоят дейностите в своите зони, след което могат да продават изработеното от тях или да обучават в различни умения, които са придобили. Участниците могат да търгуват със стоки, пари и умения, но са длъжни да дават десятък и на хазната. Всички се обучават в средновековни танци. Програмата завършва с попълване на специален лапбук, за проверка на знанията. Лапбукът съдържа кръстословици, викторини, текстове за попълване и занимателни задачи, чрез които се прави проверка на получените познания от образователната програма.

Този продукт има за цел да популяризира обекта по нестандартен начин, но и да се съпреживее историята. Посредством похватите на експерименталната археология се дава възможност за по-добро възприемане на историческите факти.

TravelLine-Bulgaria RoomMix Innovation 2022

2022 донесе още много иновации и в подхода и в ключови процеси на работа с технологичните решения на TravelLine за хотелиерите. Една от тях е Room Mix® опцията RoomMix във Вашата машина за резервации TL Booking Engine от TravelLine Bulgaria – революционна иновация, непозната за Booking Engine, създадена за ново ниво на технологичните възможности за още по-висока ефективност на Местата за настаняване.

Защото с опцията RoomMix хотелиерите:

 • Автоматизирано дават данни видими директно в TL Booking Engine на хотелския сайт;
 • При липсата на налични помещения за индивидуални дати дават алтернатива на гостите;
 • Оптимизират и улесняват процеса по успешно резервиране за секунди;
 • Не пропускат директни резервации;
 • Увеличават заетостта на хотела.

Подробна информация можете да намерите тук: https://online.fliphtml5.com/blzpr/qevy/?1669048451398

Летен фестивал “Опера на върховете – Белоградчишки скали”

Туристически фестивал-събитие, съдаден от Софийска опера и балет в сътрудничество с община Белоградчик, предлагащ на зрителите неповторимо изживяване в уникалната среда на Белоградчишката крепост и специален пърформанс в пещера „Магурата“.

 • Първото издание на фестивала е проведено на 05, 06 и 07.08.2016г.
 • Второто издание на фестивала се проведе в периода 21.07 – 06.08.2017г. с поставянето на 11 представления.
 • Третото издание на фестивала се проведе в периода 13 – 29.07.2018г., с представянето на 11 представления под открито небе и 3 спектакъла в пещера „Магурата”.
 • Четвъртото издание на фестивала се проведе в периода 20.07 – 04.08.2019г., с представянето на 2 балетни и 3 оперни спектакли, 4 преставления на мюзикъл и 8 пърформънса в пещера „Магурата”.
 • Петото издание на фестивала бе проведено в периода 21.08 – 23.08.2020 г., с представянето на Юбилеен оперен концерт и два детски спектакъла.
 • Шестото издание на фестивала бе проведено в периода 06.08 – 15.08 2021 г., с представянето на три оперни спектакъла и три балетни спектакъла.
 • Седмото издание бе проведено в периода 05.08.2022 г. – 03.09.2022 г., с представянето на три оперни спектакъла, един балетен спектакъл, един мюзикъл и четири патриотични концерта на фондация „Нашият дом е България”.

Фондация „Нашият дом е България“ е организация с нестопанска цел, основана на идеята за популяризиране и съхраняване на християнските ценности, красотата, културата, традициите и историята на България.

Демонстрационен и експозиционен център Акве калиде, община Бургас

Община Бургас е последователна в стратегията си да утвърждава иновативни подходи, услуги и технологични решения в сферата на туризма. През годините такива бяха внедрени в различни обекти, регулярно се провеждат конференции по темата и се търсят начини за надграждане на постигнатото в сектора.

Най-новият експозиционен и демонстрационен център към туристически комплекс „Акве калиде“ е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване.

Още на предходен етап на изграждането на обекта община Бургас предостави възможността посетителите да могат да разгледат изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. Тя е и действащ музей с 3D мапинг – виртуална разходка през вековете под купола на сградата.

В новия, обособен музей са представени основните етапи от изследванията на античния и средновековен град. Експозицията включва най-елитните находки от Акве калиде, някои от които непоказвани досега. Този традиционен начин на представяне на артефакти се допълва от и интерактивната зона, където чрез аудио – визуални ефекти е представена историята на Акве калиде.

Иновативният подход, който община Бургас използва, е насочен и към децата. Те могат да се впуснат в приключение в „Стаята на хрониките“. Технологичните иновации включват интерактивен под за игри за трупане на нови познания и спомени. Използвайки очила за виртуална реалност, всеки може да добие представа как е изглеждало мястото през вековете.

Има и специално обособено място за снимки с оригинален, интерактивен дизайн във виртуална реалност. След заснемане всеки посетител може да изтегли кадрите от линк, който е получил на електронната си поща. По този начин получава и един незабравим спомен от своето посещение в Акве калиде.

Както и при другите си туристически обекти, и при ТК „Акве калиде“ е въведено използването на QR-кодове върху различните информационни табели. Те отвеждат посетителите към интернет страница с подробна и полезна информация – бързо, лесно и удобно чрез мобилно устройство.

На следващ етап Община Бургас ще продължи да работи за разкриването на кампус за студенти-археолози. Вече са осъществени разговори с Института по археология от БАН. Предложено е и партньорство на големите европейски университети, в които има катедри по археология да провежда практики на свои студенти на терен в Бургас.

Иновативен винен тур по пътя на пенливото вино – Мидалидаре

Иновативният винен тур по пътя на пенливото вино се провежда в новооткритата винарна за пенливо вино, която приютява целия процес по превръщането на гроздето в искряща напитка и е специално проектирана и изградена в съответствие с изискванията и традициите при производство на пенливи вина по традиционен метод.

Иновативният винен тур по „Пътят на пенливото вино“ започва с уникално интерактивно представяне на производството на пенливи вина, преминава през помещението за съхранение на вината, които отлежават повече от 24 месеца върху фините утайки, и залата за ремюаж. В зависимост от периода на посещение има възможност за наблюдение на процеса дегоржаж (отделянето на дрождената утайката от гърловината на бутилката) и добавянето на “ликьор д’експедисион’’. Пътят на пенливото вино завършва в специално проектирана зала за куполни прожекции, където посетителите могат да наблюдават вълнуващо видео на ендо от 180 куполни кина в света в компанията на чаша пенливо вино Midalidare Blanc de Blancs Brut NV.

Преживяването „Пътят на пенливото вино“ продължава в представителния магазин на Мидалидаре, където на гостите се предоставя възможността да дегустират пенливо вино Midalidare Deluxe Brut NV или Midalidare Rose Extra Brut NV, както и 4 тихи вина от Еноматик. Поднасят се ръчно направени гризини и минерална вода. По желание на гостите може да се сервират плато със сирена, плато със сухи мезета или комбинирано плато. Линк към туристическата услуга.

Хотел Емпайър (Hotel Empire)

Хотел Емпайър (Hotel Empire) е първата по рода си игра за бизнес симулация, която те поставя „в обувките“ на собственик на хотел. Играта ще ти помогне да подобриш уменията си и ще те научи да се състезаваш в реална пазарна среда. И не просто реална среда, а транснационална, обхващаща конкурентите предимства на четири държави – България, Гърция, Албания и Република Северна Македония.

Целта на играта е да развие знания и умения, придобити от потребителите чрез обучението и създаването на собствена бизнес компания. Това се случва чрез стартиране и развитие на туристически бизнес, но под формата на игра. Участникът ще трябва да взима решения относно използването на ресурси, включително финансови, инвестиционни, развитие на материалната база, управление на човешките ресурси, реклама и др. По този начин младите хора развиват своите знания и управленски умения по един атрактивен начин.

Свързващият круиз с реплика на римски кораб от IV в. „Danuvina Alacris – Асоциация на дунавските общини „Дунав“

От 30 септември до 13 октомври 2022 г. България беше домакин на единствения по рода си свързващ круиз между осем държави по река Дунав с реплика на автентичен римски кораб от IV в. от тип лусория „Danuvina Alacris („Живият Дунав“). Събитието се организира като част от международен проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм. Водещ партньор е Дунавският университет в Кремс, Австрия. Българските участници в транснационалното партньорство между 19 организации от Дунавския макрорегион са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Националният туристически клъстер „Български пътеводител“ и Центърът за интерпретиране на наследството. Римската лусория „Danuvina Alacris” е създадена в периода 2020-2022 г. от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники.

Свързващият круиз по река Дунав продължи 3 месеца – стартира на 15 юли в град Инголщадт в Германия, премина последователно през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и завърши на 18 октомври в град Хършова, Румъния. Международният екипаж от гребци се сменяше на всеки две седмици, а сред доброволците фигурираха представители на общо 21 държави.

Иновативният характер на свързващия круиз се крие в две неща. Първо, плаването на лусорията по течението на Дунав свързва по абстрактен и същевременно много конкретен начин страните, през които преминава реката. Второ, на всяка своя спирка лусорията и нейният екипаж бяха посрещани с програма от културни събития и демонстрации, еднократно случващи се и специално подготвени от местните общности. По своя маршрут в България „Danuvina Alacris” акостира в Ново село, Видин, Лом, Оряхово, Байкал, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра. Във връзка с посрещането на репликата на римски кораб в български води във Видин беше организиран Късноантичен фестивал „Бонония оживява“, с участието на групи за реенактмънт и исторически реконструкции. В Байкал се проведе концерт с участието на местни фолклорни групи и танцови състави. В Свищов се състоя внушителна нощна стража от реенактори, застанали пред акостиралата във водите на Дунав лусория. В Тутракан гребците бяха посрещнати с колоритна презентация на рибарската махала традициите на някогашните рибарски общности. Събитията на всички български спирки бяха широко отразени в местни, регионални и национални медии, а вниманието на жители и гости беше насочено към римското културно-наследство, което е видимо в почти всяка дунавска община. С това, избраният подход за „оживяване“ на Дунавския лимес чрез свързващ круизен на реплика на римски кораб от IV в. представлява иновативен начин за популяризиране или представяне на туристически обекти, атракции и дестинации край Дунав. Линк към снимки от събитието: https://www.facebook.com/events/426396172795258/?active_tab=discussion

Events Guide Bulgaria – Event Plus BG

Иновативен подход в интеграция работата между туристически бизнес, образователни институции и местна власт. Подходът е насочен към генериране на нови познания, които да послужат за обогатяване и по-високо търсене на събитийния и конгресен национален продукт чрез представяне на дестинациите по иновативен метод. Резултат към днешна дата е съставянето на първото специализирано издание в полза на конгресния туризъм на България – Events Guide Bulgaria. Неговия първи брой може да четете от тук: https://eventplus.bg/events-guide-bulgaria-kongresen-turizam/